Posted by Iliana | 2 comments

Διατροφή σημαίνει υγέια


Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας από τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή συσχετίζεται με κάποιες παθήσεις όπως διαβήτης και στεφανιαία νόσο. Πόσο άραγε τρώμε?Γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής?Πόσο συχνα γυμναζόμαστε?
 4 στους 10 ‘Ελληνες έχουν πρόβλημα βάρους. Σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, η παχυσαρκία είναι η συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα πέραν της ποσότητας που είναι απαραίτητη για την ορμονική λειτουργία του. Στους ενήλικες η εκτίμηση της παχυσαρκίας γίνεται με τη βοήθεια του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), που προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο που είναι η συνάρτηση του βάρους και του ύψους. Εάν ο Δ.Μ.Σ είναι πάνω απο 25 τότε θεωρείται ότι είμαστε υπέρβαροι και θα πρέπει να χάσουμε κάποιο βάρος όσο είναι νωρίς πριν καταλήξουμε παχύσαρκοι.
 Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη ενέργειας σε μορφή θερμίδων. Καταλαμβάνοντας ενέργεια από το φαγητό το σώμα μας την χρησιμοποιεί για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Εάν λαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που το σώμα μας χρειάζεται τότε το σώμα μας αναγκάζεται να την αποθηκεύσει σε μορφή λίπους. Συνδυάζοντας την άσκηση με την διατροφή μπορούμε να επιτυγχάνουμε την απώλεια βάρους. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε το γυμναστήριο 5 μέρες την εβδομάδα κατά το αρχικό στάδιο. Το περπάτημα είναι μια καλή αρχή. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνοντας την διάρκεια του περπατήματος (35-45’/ημέρα)  μειώνει την πρόσληψη βάρους και έχει θετικά αποτελέσματα στην ‘κακή’ χοληστερίνη. Επιπλέον έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός άσκησης και περπατήματος είναι σημαντικός για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Συμβουλή: Πάρε τους φίλους σου και ξεκινήστε έναν απογευματινό περίπατο
Είναι σημαντικό να ελέγχουμε το πόσο συχνά τρώμε καθώς και τις ποσότητες που καταναλώνουμε σε κάθε μας γεύμα. Το καταλληλότερο πλάνο είναι να αποτελείται η ημέρα μας από 5 διάσπαρτα γεύματα. Δεν πρέπει να αφήνουμε το σώμα μας να πεινάει για ώρες. Το κατάλληλο διάστημα είναι περίπου 3 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Έρευνα έχει δείξει ότι το να τρώμε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το κλειδί για να μας βοηθήσει να ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος. Υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες τροφίμων : φρούτα και λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρι, και τέλος γλυκά και αλκοόλ. Μια υγιείς και ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από πάνω από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
 Τι είναι ΄μερίδα’? Ο όρος μερίδα μπορεί να αποτελέσει μία παγίδα σε μία διατροφή καθώς ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει την μερίδα όπως εκείνος νιώθει καλύτερα. Καλό θα είναι να είμαστε αντικειμενικοί με τις μερίδες που καταναλώνουμε. Ενδεικτικά μερικές μερίδες τροφίμων αναφέρονται στο παρακάτω πίνακα:
Τρόφιμο
Μερίδα
Μπρόκολο, πιπεριές
2 μεγάλες κουταλιές σούπας
Ολόκληρο φρέσκο φρούτο
1 μεσαίο μήλο/αχλάδι/μπανάνα
Μεγάλα φρούτα
1 φέτα πεπόνι/καρπούζι
Φράουλες
7
Ακτινίδια
1
Φυσικός χυμός
1 μικρό ποτήρι (100γρ)
Δημητριακά
3 μεγάλες κουταλίες σούπας
Ψωμί του τοστ
1 μεσαία φέτα
Μακαρόνια
1 παλάμη
Γάλα
1 σχεδόν κούπα (200γρ)
Γιαούρτι
1 κουτάκι (150γρ)
Σοκολάτα
4 κομμάτια
Παγωτό
1 μπάλα
Κρασί
1 ποτύρι (125μλ)

Tips
1. Διαλέγοντας τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες πχ ψωμί σικάλεος,πατάτες φούρνου,μακαρόνια ολικής αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.
2. Mην κάνετε τίποτε άλλο κατά την διάρκεια του φαγητού απλώς καθίστε και απολαύστε
3. Τρώτε συχνά γεύματα
4. Τρώτε αργά
5. Έχετε εύκαιρα υγιεινά snacks  πχ 1 μπανάνα, η bars δημητριακών
6. Πλένεται τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα

2 comments :

  1. poly endiaferon arthro. to kommati me to ti apotelei mia merida k ta tips ta vrika idiaitera xrhshma. den iksera pws o ugeihnos tropos diatrofhs xreiazetai kai synnh askhsh! auto me voithise na skeftw diaforetika to peri ygeinhs diatrofhs.

    keep up the posts :-)

    ReplyDelete
  2. Eyxaristw poly gia ta sxolia sou!!H swsth diatrofh tha prepei pada na sundiazetai me ligh askhsh oxi mono dioti tha exoume pio apotelesmatika apotelesmata sthn meiwsh tou swmatikou mas varous alla dioti me thn tonwsh tou kardiakou mas susthmatos tha epitugxanoume thn swsth leitourgia ths kardias.

    ReplyDelete