Posted by Iliana | 0 comments

Σπαράγγι:Ένα τρόφιμο πολίτιμο με εξαιρετικές ιδιότητες

Θεωρείται ένα πολίτιμο τρόφιμο το οποίο λατρεύτηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες, και Ρωμαίους. Στη χώρα μας, το σπαράγγι είναι αυτοφυές, αλλά καλλιεργείται κιόλας, λόγω της υψηλής σε περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργημένου σπαραγγιού: πράσινα, λευκά και μοβ. Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στην χλωροφύλλη που συντίθετα με την έκθεση του στον ήλιο. Τα άσπρα σπαράγγια σκεπάζονται με χώμα ώστε να διατηρούν το άσπρο τους χρώμα και τα μοβ οφείλουν τον χρωματισμό τους στον ήλιο. Το σπαράγγι είναι ένα τρόφιμο προικισμένο καθώς έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Επιπλέον,  το σπαράγγι αναγνωρίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες λόγω του ότι περιέχει ασπαραγίνη. Η θερμιδική αξία του σπαραγγιού θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες/100 γραμμάρια σπαραγγιού. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α, βιταμίνης C ,φυλικκού οξέος, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, νιασίνης καθώς και σεληνίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου,  μαγγανίου και χαλκού.
 Η περιεκτικότητα των σπαραγγιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλει στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά και διαβήτης τύπου ΙΙ, καθώς επίσης και στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου λόγω της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.  Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοήθα στον μεταβολισμό των υδατανθρακών και την ρύθμιση της ομοκυστείνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης ινουλίνη, προβιοτικό το οποίο προάγει την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων όπως τα μπιφιτοβακτήρια (Bifidobacteria), αποτρέποντας την εκατάσταση παθογόνων. Η εξασφάλιση της εντερικής μικροχλωρίδας βοηθά στην πρόσληψη και αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας και μπορέι να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εντερικής κολίτιδας. Ακόμα δύο συστατικά των σπαραγγιών είναι οι σαπωνίνες και τα στεροειδή γλυκοσίδια τα οποία φαίνονται να έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγωνώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση λοιπόν των σπαραγγίων είναι σημαντική και οφέλιμη στην υγεία μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την κατανάλωση των σπαραγγιών θα πρέπει να δίνεται από εγκυμονούσες γυναίκες ή γυναίκες οι οποίες προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη λόγω της περιεκτικότητας σε φυλικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για την ομαλή αύξηση και των μεταβολισμό των κυττάρων.
Πως τα διαλλέγουμε από την αγορά
Tα σπαράγγια που βρίσκονται στο εμπόριο συνήθως είναι τα πράσινα, ενώ τα μοβ και τα άσπρα μπορούν να βρεθούν πιο δύσκολα. Τα μοβ και τα άσπρα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συγκριτικά με τα πράσινα και σε αυτό οφείλεται η πιο γλυκιά τους γεύση. Κατά την αγορά αναζητήστε σπαράγγια με λεπτούς βλαστούς με βαθύ χρώμα. Οι άκρες τους θα πρέπει να είναι κλειστές. Χρησιμοποιήστε τα σπαράγγια μέσα σε μία ημέρα ή δύο, προσλαμβάνοντας έτσι την καλύτερη γέυση και υφή. Τα σπαράγγια είναι προτιμότερο να φυλάσσονται στο φυγείο με τα άκρα τυλιγμένα σε μία υγρή πετσέτα ή τυλιγμένα με απορροφητικό χαρτί σε μία πλαστική σακούλα.

0 comments :