Posted by Iliana | 0 comments

Φράουλα - το φρούτο του μήνα!

 11 Απριλίου 2021 - Ηλιάνα Παπαδοπούλου/Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Οι φράουλες έιναι από τα φρούτα που καταναλώνονται  αρκετά από μικρούς και μεγάλους αυτή την εποχή. Είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές φαινολικών ενώσεων, κυρίως τις πολυφαινόλες. 

Τα φαινολικά οξέα της φράουλας είναι κατά βάση οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ.  Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν την θετική επίδραση τους στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η βασικότερη αιτία της συσχέτισης αυτής είναι το γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση φαινολικών ενέσεων μπορούν να διατηρούν χαμηλότερο το βαθμό οξείδωσης της LDL λιποπρωτεΐνης. Δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα φαινολικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν με θετικό τρόπο την καρκινογένεση και την δημιουργία όγκων και να μειώσουν τον κίνδυνο της άνοιας και του διαβήτη.

Οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτες σαν σνακ, είτε συνδυαστικά με άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα μπορούν να προστεθούν στο γιαούρτι και στα smoothie φρούτων, και στην παρασκευή γλυκών. Διατηρώντας τις φράουλες στην κατάψυξη μπορούμε να κάνουμε και μία γρανίτα εξπρές τις ζεστές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Μία μερίδα αντιστοιχεί σε περίπου 80γρ (περίπου 6-8 φράουλες). Η διατροφική αξία της φράουλας αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα.

Διατροφικά στοιχεία

Μερίδα ανά 100γρ

Θερμίδες

113kcals

Yδατάνθρακες

6γρ

Σάκχαρα

6γρ

Φυτικές ίνες

1.1γρ

Πρωτεΐνες  

0.8γρ

Λιπαρά

0.1γρ

Κάλιο

160mg

Nάτριο

6mg

Aσβέστιο

16mg

Μαγνήσιο

10mg

Φώσφορος

24mg

Σίδηρος

0.4mg

Ψευδάργυρος

0.1mg

Bιταμίνη C

77mg

Bιταμίνη E

0.20mg

Φυλλικό οξύ

20μg

Nιασίνη

0.6mg










Βιβλιογραφία 

Francesca Giampieri et al. 2012. The strawberry: Composition, nutritional quality, and impact on human health. Journal of Nutrition, August 2011, vol. 28, pp. 9-19. 

Serino, A. and Salazar G., 2019. Protective role of polyphenols against  vascular inflammation, aging, and cardiovascular disease. Nutrients, vol 11 (1). 


0 comments :